Bődületes összkerekesek a Nissantól

Bődületes összkerekesek a Nissantól

hirdetés
2024 elején három különleges kivitelű szabadidőjárművet is bemutatott a Nissan.
A maga nemében mindegyik izgalmas, de gyártani csak az egyiket fogják – kitalálják, melyiket?
Komoly hagyományai vannak a Nissannál a különleges járműveknek. Ezek rendszerint a márka tradicionális értékeit variálva vagy nagyon jó terepalkalmassággal bírnak, vagy nagyon sportosak, esetleg mindkettő – és újabban persze elektromosak is, mint például a cikkünkben szereplő összes autó.

Ami összeköti őket, az a tisztán elektromos hajtás, ám míg az Ariya ehhez kizárólag akkumulátorából nyeri az energiát, az X-Trail fedélzeti áramfejlesztő segítségével termeli azt meg.

A három bemutatott autó teljességgel eltérő célokat szolgál, egyiküket pedig forgalmazni is fogják a Nissan hazai piacán.

Nissan X-Trail Crawler

A mindennapi használatban nem igényel alkalmazkodást, nem tölteni kell, hanem tankolni, ugyanakkor tisztán és takarékosan haladhatunk vele, kiélvezve a villanymotoros hajtásra jellemző robbanékonyságot és hatékony fékenergia-visszanyerést.
Egy ilyen kifinomult, nagy tudású rendszer a mindennapi közlekedés során képességeinek töredékét sem aknázza ki, ezért a Nissan megépítette azt az autót, ahol kibontakozhat az e-4orce technológia. Az X-Trail Crawler lökhárítója, fényszórókeretei és kerékívei a sérülésekre fittyet hányó, matt sötétszürke műanyagból készültek, a terepszögek kiemelkedően nagyok, a módosított futómű mellett a ballonos, durva mintázatú terepabroncsok is sokat emelnek a karosszérián. A Crawler úgy néz ki, mint ami gond nélkül helyet cserélhetett volna a Nissan Ariyával annak legutóbbi extrém expedícióján.

Nissan X-Trail Mountain Rescue

Évek óta foglalkoztatják a Nissan tervezőit a lánctalpas erőátviteli rendszerekben rejlő lehetőségek. Lassan fél tucatnál jár azon kísérleti járműveik száma, amelyek kerekeit kompakt hernyótalpakra cserélték. Laza, csúszós talajon valóban verhetetlenek az ilyen megoldások, különösen, ha olyan fejlett hajtásszabályozó rendszer osztja meg közöttük a nyomatékot, mint a Nissan e-4orce összkerékhajtása, amelyről az imént hosszan meséltünk.
Fejlesztői kifejezetten síparadicsomokba szánták az X-Trail Mountain Rescue modellt, de nem turistaszállítónak. Tágas belső terét is teljesen átrendezték: hordágy, orvosi ülés, defibrillátor, lavinamentő felszerelés, kihűlés elleni, speciális takarók kaptak helyet a fedélzeten. Az utasülés helyén walkie-talkie-töltőállomást és offroad navigációs rendszert találunk. A szabad hasmagasságot 23 centiméterrel emelték meg, lánctalpain szó szerint árkon-bokron átkel a speciális mentőterepjáró.

Nissan Ariya Nismo

A Nissan sportrészlege minden feladatra készséggel ugrik: legyen az elektromos autó vagy kisbusz, sportkupé vagy szedán, örömmel elkészítik annak dinamikusabb – vagy legalábbis dinamikusabban kinéző – változatát. Az Ariya Nismo esetében a teljesítménynöveléstől sem riadtak vissza: a kisebbik akkumulátorral az eddigi maximális 205 kW (279 LE) helyett 270 kW (367 LE) a dupla villanymotoros hajtáslánc kombinált csúcsteljesítménye, míg a nagyobbik akkumulátor esetén 290 kW (394 LE) helyett 320 kW (436 LE) az elérhető legnagyobb rendszerteljesítmény. A forgatónyomatéki csúcsértékek nem változtak.
Az erősebb motorokhoz a Nissan Formula-E versenyautójának süvöltését imitáló hangzásvilág társul. Az áthangolt futómű képességeit különösen nagy szilárdságú keréktárcsára szerelt sportabroncsok segítenek kiaknázni. A látványos optikai kiegészítők valódi áramlástani előnyöket hoznak, nagy sebességnél az aszfalthoz préselik az áramvonalas crossovert, amelynek utasai speciális sportülésekben, piros Nismo-részletekkel megbolondított környezetben foglalhatnak helyet.
A három bemutatott Nissan-különlegesség közül bármelyikkel szívesen találkoznánk sorozatgyártásban, kedvező döntés azonban csak az Ariya Nismóval kapcsolatban született: ez elvileg már idén tavasztól megjelenik a Nissan kínálatában. Apró szépséghiba, hogy jelenlegi ismereteink szerint először csak Japánban fogják forgalmazni. Mégsincs okunk a bánkódásra itt, Európában: a Nissan X-Trail és Ariya alapkiviteleikben is a piac legigényesebb technológiájú elektromos járművei közé tartoznak.