Szoborba bújtak az MG sportkocsijai

Szoborba bújtak az MG sportkocsijai

hirdetés
Az idén 100 éves MG egyedülálló műalkotással teremtett kapcsolatot a márka legendás múltja és ígéretes jövője között.
Az MG Spirit Reborn rávilágít, mennyire örök értékeket képvisel a klasszikus brit sportkocsi.
Tartozunk egy vallomással olvasóinknak.

A Spirit Reborn – azaz újjászületett szellemiség – szobrot nem most, hanem egy évvel ezelőtt mutatta be az MG fejlett formatervezési stúdiója. 2023 elején azonban még nem volt elérhető Magyarországon az MG márka, így a hazai szaksajtó sem foglalkozott ezzel az esztétikai és autótörténeti szempontból egyaránt izgalmas projekttel.

Most azonban pótoljuk ezt a hiányt, abban a reményben, hogy segíthet megérteni, miért olyan fontos, hogy az MG visszatért, és miért helyez hangsúlyt olyan radikálisan sportos modellek fejlesztésére, mint a Cyberster vagy az MG4 XPower.
A plasztikát az MG dizájnerei Jonny Ambrose képzőművésszel közösen alkották meg. Ambrose a digitális és a hagyományos, a konkrét és az absztrakt elegyítésével hozza létre egyedi munkáit – hogy ez mit is jelenthet, azt könnyebb megérteni az MG Spirit Reborn szobron keresztül.
A kiindulási pont az MGB: az 1960-as évek emblematikus típusa, a klasszikus brit sportautós értékek egyik legpontosabb megtestesülése, a műfaj egyik legismertebb képviselője. Kevesen tudják, hogy az MGB emellett korának egyik legmodernebb konstrukciója is volt, amelyet már ekkor első és hátsó gyűrődőzónákkal terveztek – és amely a mai napig képes nemcsak nosztalgikus hangulatot, de valódi vezetési élményt is kelteni azokban a szerencsésekben, akik hozzájutnak egy (egyébként viszonylag könnyen fellelhető) példányához.
A szobor tehát félig a legendás sportautó előtt állít emléket – szó szerint, hiszen a műalkotás egyik oldala egy hosszában kettévágott MGB-t formáz. A módszer, amivel az alkotó kirajzolta az örök érvényű vonalakat, egyben a korabeli autógyártás előtt is tiszteleg: a hőskorban fasablonokon kalapálták formára a fém karosszérialemezeket. A másik fele viszont az MG Cyberstert ábrázolja, ami akkor még csak futurisztikus koncepciójárműként létezett. A struktúra a „jövő” oldalán hasonló a „múlt” félen alkalmazotthoz, ám kötetlenebb, lendületesebb az elhelyezés. Mondani sem kell talán, hogy a panelek maguk is kapocsként szolgálnak a régi és az új között: vegyesen alkalmaztak karbon kompozitot és újrahasznosítható papír-műgyanta keverékkel átitatott tölgyfát a szerkezet összeállítása során. A felezővonalon elhelyezett piros akrilelemek a két modellt összekötő értékeket, a sebességet, a vezetés örömét testesítik meg.
Talán jobb is, hogy az MG Spirit Reborn szobrával nem egy éve ismerkedtünk meg: fennáll ugyanis a veszély, hogy akkor túlzottan optimistának bélyegeztük volna a márka jövőképét. Ma viszont már tudjuk, hogy a 21. századi MG sorra váltja valóra ígéreteit, így ha az MGB nem is térhet vissza, szellemisége újjászületik a márka modern típusaiban.