Új Suzuki Jimny

Új Suzuki Jimny

hirdetés

Nem SUV, terepjáró!


A Suzuki Jimny egyáltalán nem divatterepjáró, hanem TÉNYLEG egy terepjáró. Átmegy szinte bármin, sokat kibír, de lassú, kényelmetlen és hosszabb úton rettenetesen fárasztó. Ja, és indokolatlanul drága, pont azért, mert a piacot nem a valóság, a divat érdekli.

Nemhivatalos infóink szerint hatalmas az érdeklődés a kocsi iránt, az ár szinte nem is számít, a lényeg, hogy mindenkinek ilyen Suzuki KELL, mert annyira cuki. A dizájn valóban üdítően hat a sok gömbölyű XXI. századi tucatautó között, de aki családi autónak, akár csak második autónak gondolkodik egy Jimnyben, gondolja át még néhányszor! Ez nem SUV, ez terepjáró, ennek minden előnyével és hátrányával.
Image
Image
Húsz év(!!!) gyártás után váltotta le a Suzuki az előző Jimnyt, de nem sokat változtatott a szemmel láthatóan katonai eredetű, magasabb-mint-széles, kemény kis terepjáró dizájnján. Kicsit élesebb, keményebb lett a forma, egy csomó színre fújt elem helyére fekete műanyag került, ami a mai szopottgombóc-világban már nem az olcsóság hanem a vagányság üzenetét hordozza. A pótkerék továbbra is a harmadik ajtón lakik, nagyon helyesen.

Az új Jimny számos látványos színkombinációban kapható és mindegyik jól áll neki. Ez a krémes-matt/vadászzöld, amiben tesztautónk pompázik, nagyon illik hozzá, de akinek túl szelíd vagy rejtőzködő, 120 ezres felárért kérhet metál- vagy gyöngyházfényezést, 220 ezerért pedig kéttónusú festést is választhat. A Jimnyhez a GL alapkivitelben vicces, sajátos dizájnú acélfelnik járnak, a tesztautó könnyűfém felnije már mutatja, hogy ez egy GLX verzió, vagyis a csúcs a mindössze két választható felszereltségi szint közül.
Image
Image
Az új Jimny tapasztalatom szerint mindenkinek nagyon tetszik. Felnőtt, gyerek, nő vagy férfi, tök mindegy: a hatás, amit a Jimny kivált az emberekből, ugyanaz. Milyen cukiiii! Óva intenék (ismét) azonban mindenkit attól, hogy bedőljön a látszatnak. A Jimny maradt, ami volt: kicsi, de kemény, kompromisszumot nem tűrő terepjáró. Fésülgethetsz egy Yorkshire terriert akármeddig, köthetsz rózsaszín szalagot a hajába, de mutass csak neki egy patkányt, és rögtön kiderül, mire is tenyésztették ki valójában.

A Jimny egyik trükkje a szigorúan kétszemélyes hátsó traktus, a másik pedig, hogy a Suzuki a modellváltással gyakorlatilag teljesen felszámolta a csomagtartót az utastér bővítése érdekében. Tudják, mennyi a raktér a hátsó ülések mögött? 85 liter. Mutatom fényképen:
Image
Image
Így állhatott elő az a felfoghatatlan helyzet, hogy a hátsó ülésen hihetetlen fej- és lábtér fogadja az XXL méretű utasokat is. Az első pillantásra ijesztően kicsi, alacsony háttámlájú székeken meglepően komfortos az utazás. Az első ülések is kicsik, nem is igazán kényelmesek, hosszabb úton derékfájdítóak, de rövidebb útra, egy-két órára azért megteszik.

Ülésmagasság-állítást ne keressünk sehol, a kormány is csak fel-le mozgatható egy kicsit, a pedáltér pedig szűk, de azért nem kellemetlen a munkakörnyezet a Jimny bal első ülésén. A két nagy körműszer a köztük lévő információs kijelzővel nem a legújabb divatot követi, de jól néz ki és kellően informatív is. Csak egy dolgot hiányoltam innen: egy terepjárón azért legalább egy vízhőfok-mérőt még illett volna elhelyezni. Az indulás utáni kék, a hideg motorra figyelmeztető lámpa önmagában kevés, ha extrém terepen pörgetjük a motort és szeretnénk tisztában lenni azzal, hogy is érzi magát pillanatnyilag a technika.

A középkonzolon trónol a Swiftből, Vitarából ismerős, egész jól kezelhető, átlátható logikájú HMI érintőképernyője, kissé igénytelen , ormótlan műanyag tokozásban, alatta pedig a GLX-ben automata klímakonzol büszkélkedik. Ezalatt egy gombsor húzódik: ide kerültek az ablakemelő kapcsolói (az előző Jimnyn még az ajtókon voltak a gombok) és egy-két egyéb holmi, például a lejtmenetvezérlő kapcsolója. Innen le és hátrafelé még néhány kicsi, az autó méretéhez igazodóan viccesen apró tárolórekeszkét találunk. Az utasülés előtt egy masszív plasztik kapaszkodó és egy pici kesztyűtartó található. Nagyon meglepő, de mind a vezető, mind az utas napellenzőjében van sminktükör (igaz, ez csak a GLX-hez jár).

A cikk tovább folytatódik a vezess.hu oldalon: https://www.vezess.hu/ujauto-teszt/2019/05/28/uj-suzuki-jimny-a-tokeletes-harmadik-auto/