nissan-ariya-toresteszt

Így védi meg utasait egy modern villanyautó

hirdetés
A Nissan Ariya színre lépése nem csak az elektromobilitás terén emelte magasabbra a mércét. Az innovatív villanyautó abban is példát mutat az autóiparban, hogyan kell kiemelkedően biztonságossá tenni egy elektromos gépkocsit.
A 2022-es évben minden korábbinál több tisztán elektromos járművet tesztelt az Euro NCAP, az új gépkocsik biztonsági képességeit vizsgáló európai szervezet. Ezek között ott volt a Nissan újdonsága, a friss fejlesztésű padlólemezre épülő Ariya is. Az előremutató technológiát futurisztikus formavilággal társító kompakt szabadidőjármű maximális öt csillagot érdemelt ki a teszten, több részterületen kiemelkedő teljesítményt mutatva.

Az átlagos felhasználó számára talán elég is volna ennyit tudni: végtére is, ezzel igazolást nyert, hogy az Ariya fedélzetén a lehető legnagyobb biztonságban tudhatja családtagjait, különös tekintettel a gyermekekre, akiket kiemelkedően hatékonyan óv a sérülésektől a modell fejlett vázszerkezete és légzsákrendszere. Azok kedvéért azonban, akik szeretnek a színfalak mögé lesni, és megismerni a bravúros teljesítmény hátterében álló erőfeszítéseket, a Nissan bepillantást engedett az Ariya fejlesztésének biztonságtechnikai részleteibe.
Ezeken a piacokon hasonló, de nem teljesen azonos vizsgálatoknak vetik alá az új gépkocsikat. Fejlesztői szempontból pont ezek az apró eltérések teszik különösen nagy kihívássá egy globális értékesítésre szánt jármű tervezését és megvalósítását. Az Euro NCAP egy-egy új típus minősítése során átlagosan négy gépkocsit „használ el” a különböző mérések és töréstesztek elvégzéséhez. A Nissan Ariya fejlesztése során azonban százszor ennyi, több mint négyszáz tesztet végeztek el a Nissan laboratóriumaiban és tesztpályáin. Ezek során több mint száz szempontból ellenőrizték az Ariya képességeit; minden egyes vizsgálat egy lépéssel közelebb vitte a csapatot végső céljuk, a lehető legmagasabb szintű biztonság megvalósításához.
Amikor biztonságról beszélünk, az ütközések energiáját felemésztő, elvezető rendszerek mellett legalább olyan fontos a megelőző technológiák hatékony működése. Ezért az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az elektronikus vezetőtámogató technológiák fejlesztésére és vizsgálatára, hiszen nincs annál nagyobb biztonság, mint amikor eleve el tudunk kerülni egy balesetet. Ezen a téren megint csak kiemelkedően jó teljesítményt mutat a Nissan Ariya: a nagyfeszültségű elektromos hálózat a hagyományos járműveknél elképzelhető érzékelési képességet, számítási kapacitást, adatfeldolgozási sebességet messze meghaladó informatikai teljesítményt tesz lehetővé. A veszélyt felismerő és automatikusan reagáló vészfékvezérlés minden elképzelhető szituációban a helyzet magaslatán állt; a járművet a forgalmi sávban tartó – ezzel kényelmi és biztonsági szerepet egyaránt betöltő – funkció fennakadások nélkül tette a dolgát; ráadásul az Ariya beállítástól függően képes automatikusan betartani a mindenkor érvényes sebességkorlátozásokat.
Az autóiparban szabványosnak tekinthető utas- és gyalogosvédelmi paraméterek teljesítése mellett a mérnökök kiemelt figyelmet szenteltek a nagyfeszültségű elektromos komponensek biztonságának. A Nissan ezen a téren komoly előnyt élvez versenytársaival szemben, hiszen a Nissan Leaf két generációjával pótolhatatlan tapasztalatokra tett szert. Emlékezetes, hogy mindkét Leaf maximális, ötcsillagos eredménnyel zárta az Euro NCAP vizsgálatát (2012-ben, majd 2018-ban), követendő mintát állítva a villamosításhoz lemaradással közelítő autóipar elé. Az elektromos járműveknél érintés- és tűzvédelmi szempontból egyaránt kritikus fontosságú, hogy az akkumulátorcsomag a legsúlyosabb ütközések során is megőrizze szerkezeti egységét, ne nyíljanak fel az akkumulátorcellák; a Nissan korai kutatásai és fejlesztései ebből a szempontból is korszakalkotónak bizonyultak.
A Nissan Ariya ötcsillagos teljesítménye önmagában is komoly elismerés azoknak a mérnököknek és tervezőknek, akik a lehető legbiztonságosabb családi jármű megalkotásán fáradoztak. Az Ariya kiemelkedő jellemzői azonban túlmutatnak ezen az egy típuson, hiszen a szabadidőjármű vadonatúj padlólemeze a jövőben számos további modell alapjául szolgálhat majd. Ezek aztán az elektromos architektúra és a klasszikus autós jellemzők – a futómű bekötési pontjai, a rezgéscsillapítás, a helykínálatot meghatározó dimenziók – mellett az alapkonstrukció robusztus biztonsági jellemzőit is megöröklik. A Nissan új generációs akkumulátoros elektromos típusai így nemcsak takarékosságukkal és vezetési élményükkel, de biztonságukkal is kiemelkednek majd a közeli és távolabbi jövő piacán.