Intelligens sebességváltó

Intelligens sebességváltó

hirdetés

Gondolkodó sebességváltót tervezett a Hyundai.


A forgalmi és útviszonyok függvényében választja ki az optimális fokozatot a Hyundai-Kia csoport intelligens sebességváltója. Világelső informatikai kommunikációs technológián alapuló, online csatlakoztatott sebességváltó rendszert dolgozott ki a Hyundai-Kia csoport. Az ICT névre keresztelt technológia számos berendezéstől kap információt.
Image
A 3D navigációs térképekről leolvassa a domborzati adatokat, az emelkedők vagy lejtők dőlésszögét és a kanyarok ívét (ezért 3D), fogadja a valós idejű forgalominformációkat, a fedélzeti kamera a sávon belüli helyzetét, míg az adaptív tempomat a környező forgalomhoz viszonyított sebességet és elhelyezkedést mutatja.

Ezen adatok alapján a rendszer kiszámolja a mindenkori optimális fokozatot, elkerülve a gyakori kapcsolgatásokat. A tesztek során kanyargós útszakaszokon 43 százalékkal csökkent a váltások gyakorisága a tradicionális automata váltókhoz képest.

Ennél is lényegesebb, hogy 11 százalékkal kevesebbet kellett fékezni: így kevésbé kopik a fék, pihentebb lehet a vezető.
A rendszer a különböző üzemmódok között is automatikus váltogat. Amikor például autópályára fogunk felhajtani, magától sport fokozatba kapcsol, amint elértük azonban az utazósebességet, magától visszavált normál üzembe. Ha fekvő rendőrt, lejtőt vagy sebességkorlátozást jelző táblát észlel a rendszer, a gázpedál felengedésekor fokozott motorfékhatást érvényesít a vezérlés.

A cikk tovább folytatódik a vezess.hu oldalon:
https://www.vezess.hu/hirek/2020/02/20/hyundai-kia-ict-intelligens-sebessegvalto/