Hírek

5 ok, amiért a Boosterjet a jövő motorja

Sokáig a gazdaságos szívómotorjairól ismertük a Suzukit, de a japán gyártó nemrég két olyan turbós erőforrást mutatott be, amivel új szintre emeli az autói hatékonyságát és vezetési élményét. Mondunk öt okot, amiért érdemes figyelni rá.

A méret nem minden
Ezer köbcentis motor egy ekkora autóba? Biztosan hallottad már ezt a mondatot a modern méretcsökkentett motorok kapcsán, és a Suzukinál is sokan elcsodálkoznak rajta, hogyan tudja elvinni az apró háromhengeres motor a 4,3 méter hosszú, tágas családi S-Crosst. De a méret nem minden, ahogyan az élet más területén is hallottad már, hiszen a közvetlen befecskendezéssel és turbótöltéssel az 1,0 literes Boosterjet motor is nevetve megbirkózik a Suzuki crossover mozgatásával.
Turbóval minden lendületesebb
A turbófeltöltő ugyanis éppen arra való, hogy a kipufogógáz által hajtott turbina segítségével még több levegőt szállítson a motornak, amihez több üzemanyagot lehet adagolni, így a méretéhez képest nagyobb teljesítmény leadására lesz képes az erőforrás. Az 1.0 Boosterjet motorral szerelt SX4 S-Cross menetteljesítményei így megegyeznek a korábbi 1,6 literes változatéval, de a nagyobb nyomaték miatt még fürgébbnek is érezni nála.

Sportosabban vezethető
Ha eddig a szívómotorok rajongója voltál, mert szeretted, amikor a fordulatszámmérő piros mezője közelébe kergetted a mutatót, akkor tegyél egy próbát a turbós Suzukikkal. Nem kell hajszolni az autót ahhoz, hogy jól menjen: a 112 lóerős 1.0 Boosterjet a Balenóban és a Swiftben, a 140 lóerős 1.4 Boosterjet pedig a Vitarában és az S-Crossban meglepően sportos menetteljesítményeket garantál. Sokat elmond a motor képességeiről, hogy az utóbbi erőforrás kerül az új Swift Sport orrába is.
 
Takarékosabb és hibrid is lehet
Az eltérő karakterből következik, hogy a turbós motorok takarékosabbak is lehetnek a szívómotoroknál, hiszen már kis fordulatszámon is nyomatékosabbak, ezért nem kell annyira pörgetni a motort. A hétköznapi tempónál a Boosterjet motorok fogyasztása jóval alatta maradhat a korábbi motorokénak, a tesztek szerint az 1.0 Boosterjet a Balenóban és a Swiftben 5 liter alatt, az 1.4 Boosterjet pedig a Vitarában és az S-Crossban 6,5 liter körül fogyaszthat száz kilométeren. A Swiftben ráadásul a mild hibrid megoldás az SHVS segíthet tovább csökkenteni a fogyasztást.

Nem kell félni a fenntartásától
Sokan azért óvakodnak a turbós motoroktól, mert úgy vélik, hogy ez csak egy újabb hibalehetőség, ami később növeli majd a szervizköltségeket. De a Suzuki nem vezette volna be Európában a turbós motorokat, ha nem lenne biztos a dolgában. Igazából nem tegnap kezdték a feltöltött motorok fejlesztését, hiszen Japánban már évtizedek óta kínálnak ilyet a kei kategóriában. A Suzuki ezeket a tapasztalatokat is felhasználta a Boosterjet motorok fejlesztésekor, és ha a japán vevők elégedetten használják a turbós Suzukikat, akkor mi is élvezhetjük az előnyeit.
1994 - 2020 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely