Alfa Romeo 6C

Alfa Romeo 6C

hirdetés

A háború előtti olasz luxust adja az eredeti Alfa Romeo 6C.


Kalandos története van, tele nemesi tulajdonosokkal és rengeteg filmszereppel. A második világháború előtt készült és a mai napig eredeti állapotú ez az Alfa Romeo 6C. Még az 1920-as évek elején kapott megbízást Vittorio Jano, a magyar származású autótervező, hogy a korábbi főmérnök, Giuseppe Merosi által tervezett modellek után egy modernebb, könnyebb és nagyobb teljesítményű autót alkosson. 1925 áprilisában a Salone dell’ Automobile di Milanón bemutatták a 6C 1500-at.
Image
Innentől pedig számtalan utcai autó készült ezekre az alapokra.

1938-ban volt a harmadik labdarúgó-világbajnokság. A Párizsban rendezett eseményen az olaszok épp a magyar csapattal szemben védték meg világbajnoki címüket. Az Olaszország-Magyarország meccs eredménye 4–2 lett. Ekkorra már 2,5 literes motorokkal szerelték a 6C-ket, melyeknek csúcsa a triplakarburátoros, 145 lovas Competizione volt. Ez már megfutotta a 200 km/órás sebességet is.

1940. január 2-án regisztrálták először a négyajtós, 87 lovas Alfa Romeo 6C 2500 Turismo Ministerialét, aminek karosszériája az utolsó darab, ami még 1939-ben készült. A soros, hathengeres motor már szilveszter után került az autóba. Nem sokkal később beindult a második világháború, ezért az elegáns, hatszemélyes Alfa Romeo életében hat évvel későbbre esik a második bejegyzés.
Gian Antonio Cornaggia Medici Castiglioni, a firenzei nemesi család egyik leszármazottja birtokolta, majd adta tovább Rómába, a Comptoir Internationalnek az említett darabot. 1950 decemberében vásárolta meg a szintén római Donna Laura dei Principi Ruspoli hercegnő. 1960-as halála után a családja még évekig megtartotta az autót. Elképesztő, hogy több mint 80 filmben kapott szerepet az Alfa Romeo. Köztük olyan alkotásokban, mint Federico Fellini Interjú című filmje vagy a Maléna. Utóbbi Monica Bellucci főszereplésével, Ennio Morricone zenéjével, az operatőr pedig Koltai Lajos volt. Több Oscar-díj és Golden Globe-jelölést is kapott a 2000-ben készült film.

A cikk tovább folytatódik a vezess.hu oldalon: https://www.vezess.hu/vezetunk/2020/06/04/1939-alfa-romeo-6c-2500-turismo-ministeriale/